عطر و طعم قهوه به عوامل زیادی بستگی دارد. یکی از مهم ترین آنها اقلیم جغرافیایی و ارتفاع رشد درختچه قهوه است. از آنجا که ارتفاع مهم ترین عامل در تعیین عطر و طعم قهوه است در این مطلب به تاثیر ارتفاع رشد بر عطر و طعم قهوه پرداخته شده است.
تاثیر ارتفاع رشد بر عطر، طعم، شکل و اندازه قهوه
- گونه های عربیکا در ارتفاع 2000-600 متر از سطح دریا رشد می کنند. دانه قهوه عربیکا چگالی بیشتری داشته و شیار میانی آن تقریبا بسته و منحنی شکل است.
- گونه های ربوستا در ارتفاع 750-200 متر از سطح دریا رشد می کنند. دانه قهوه ربوستا چگالی کمتری دارد و شیار میانی آن تقریبا باز است.
- قهوه ای که در ارتفاع بالا رشد کرده خوش طعم تر و خوش عطرتر است.
- قهوه پرورش یافته در ارتفاعات بالا اسیدیته بالاتری دارد.
- قهوه رشد یافته در ارتفاعات پایین تر طعمی نسبتا خاکی دارد و کاراکترهای طعمی آن پایین تر است.
- دانه قهوه ای که در ارتفاعات بالاتر پرورش یابد، سخت تر است و تراکم بیشتری دارد. بنابراین از قند بیشتری نسبت به دانه قهوه نرم رشد یافته در ارتفاعات پایین برخوردار است.
- قند بیشتر یکی از دلایل افزایش عطر و رایحه قهوه است. بنابراین ارتفاع بیشتر منجر به افزایش رایحه قهوه می شود.
تاثیر ارتفاع رشد بر عطر و طعم قهوه
- در ارتفاع کمتر از 762 متر از سطح دریا، دانه های قهوه بسیار نرم، ساده و تلخ پرورش می یابند.
- در ارتفاع حدود ۹۱۴ متر از سطح دریا دانه های قهوه نرم و تقریبا شیرین مزه حاصل می شود.
- در ارتفاع حدود ۱۲۰۰ متر از سطح دریا، دانه های قهوه با رایحه مرکبات، وانیل، شکلات و آجیل به دست می آید.
- در ارتفاع بالاتر از ۱۵۰۰ متر از سطح دریا، دانه های قهوه با رایحه تند، فلورال و میوه ای رشد می کنند.