بسیاری از ما در مورد قهوه، فواید زیادی شنیده ایم. اما نمی دانیم کدام یک از آنها درست است. برخی از افراد که شاید از دروغگویی سود می برند، فواید دروغی را به قهوه نسبت می دهند. تیم گلوریزه کافی بر خود واجب می داند که در مورد فواید قهوه، آنچه در علم ثابت شده است را برایتان بازگو کند. با ما همراه باشید.

ابتدا باید بدانیم که هیچ مادۀ غذایی در دنیا نمی تواند معجزه کند. بسیاری از دارو ها برای بیماری هدف خود نمی توانند به درستی عمل کنند. هیچ دارویی با پیشرفت علمی فعلی انسانها، پیشگیری یا درمان سرطان را تضمین نمی کند. اینکه می گویند قهوه ضد سرطان است، دروغ است. قهوه احتمال دارد ضد سرطان باشد. به این صورت که ” احتمال دارد قهوه برای افرادی که روزانه یک تا چهار فنجان قهوه در طول مدت سالیان می نوشند، تا 40 درصد نسبت به کسانی که قهوه نمی نوشیده اند، از سرطان پیشگیری کند. ”  اگر فردی از شرایط زندگی نامطلوب بهره مند باشد (برای مثال برنامۀ غذایی ناسالم داشته باشد، مانند فست فود ها و یا سر خود دارو مصرف بکند) و با نوشیدن قهوه انتظار داشته باشد که به سرطان دچار نشود، کاملاً در اشتباه است.

در کلی ترین صورت مسمومیت پرتوی (پرتو های رادیو اکتیو) آنقدر خطرناک است که اگر هیچ مادۀ غذایی نمی تواند از آن جلوگیری کند. (چه برسد به قهوه!)

اما به درستی، فواید قهوه چیست؟

ارزش غذایی قهوه

در هر ۱۰۰ گرم از دانه قهوه شما شاهد مواد مغذی به شرح زیر هستید که بر اساس نوع دم کردن می‌توانید مقداری از این مواد مغذی را در لیوان قهوه خودتان تجربه کنید:

  • انرژی ۰٫۴۸ کیلوکالری
  • کربوهیدرات ۰ گرم
  • قند ۰ گرم
  • فیبر ۰ گرم
  • چربی   ۰٫۰۲ گرم
  • پروتئین ۰٫۱۲ گرم
  • آب ۹۹٫۳۹ گرم
  • کافئین ۴۰ میلی‌گرم
  • ویتامین B1 یا تیامین ۰٫۰۱۴ میلی‌گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B2 یا ریبوفلاوین ۰٫۰۷۶ میلی‌گرم (۵ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B3 یا نیاسین ۰٫۱۹۱ میلی‌گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B6 0.001 میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • اسیدفولیک یا ویتامین B9 2 میکروگرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین C 0 میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین E 0.01 میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین K 0.1 میکروگرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • کلسیم ۲ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • آهن ۰٫۰۱ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • منیزیم ۳ میلی‌گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • فسفر ۳ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • پتاسیم ۴۹ میلی‌گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • سدیم ۲ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • روی ۰٫۰۲ میلی‌گرم (۰ درصد نیاز روزانه)

فواید قهوه

در نظر داشته باشید در کل این مطلب منظور ما از قهوه، اسپرسو است. اسپرسو رایج ترین نوشیدنی قهوه در ایران و سراسر دنیا است و میان تمام نوشیدنی ها دارای بیشترین کافئین در کمترین میران حجم نوشیدنی است. ( یک اسپرسو ۶۰ میلی لیتری دارای ۸۰ الی ۱۵۰ میلی‌گرم کافئین است. )

قهوه می‌تواند انرژی شما را بالا ببرد و شما را هشیارتر کند.

بالا رفتن انرژی با قهوه به خاطر وجود یک ماده‌ی محرک در قهوه به نام کافئین است که در واقع، رایج‌ترین ماده‌ی روان‌گردان در دنیا است.

کافئین پس از ورود به سیستم اعصاب مرکزی، به سراغ آدنوزین (عامل احساس خستگی و خواب‌آلودگی) می‌رود و مانع فعالیت آن می‌شود. کافئین سبب افزایش تولید نوراپی‌نفرین و دوپامین می‌شود. نوراپی‌نفرین برای حفظ دقت، کنترل احساسات، یادگیری و ادراک ضروری است و دوپامین عامل توانایی، انرژی و لذت است.

آزمایش‌های کنترل‌ شده‌ی بسیار روی انسان‌ها، نشان می‌دهد قهوه، جنبه‌های مختلفی از عملکرد مغز را بهبود می‌بخشد، برای نمونه: حافظه، خلق و خو، هشیاری، انرژی، زمان واکنش و عملکرد شناختی.

 

 قهوه می‌تواند اثرات چربی‌ سوزی داشته باشد.

چربی سوزی

کافئین تقریبا در تمام مکمل‌های چربی‌ سوزی موجود در بازار، وجود دارد. کافئین یکی از معدود مواد طبیعی است که خاصیت چربی‌سوزی آن، در عمل، اثبات شده است. مطالعات متعدد نشان می‌دهد کافئین می‌تواند میزان سوخت و ساز بدن را ۳ تا ۱۱ درصد بالا ببرد. مطالعات دیگر حاکی از آن است که کافئین دقیقا می‌تواند چربی‌سوزی را به اندازه‌ی ۱۰ درصد در افراد چاق و ۲۹ درصد در افراد لاغر، افزایش دهد. هرچند، این امکان وجود دارد که با مصرف طولانی‌مدت قهوه، این اثرات کم شود.

 

 قهوه می‌تواند عملکرد فیزیکی را به طور چشمگیری بهتر کند.

کافئین، سیستم عصبی را تحریک می‌کند و این کار سبب می‌شود، سیگنال‌ شکستن چربی بدن به سلول‌ها فرستاده شود.

اما کافئین سطوح اپی‌نفرین (آدرِنالین) خون را نیز بالا می‌برد. بدن انسان به وسیله‌ی افزایش آدرنالین، به استرس‌های فیزیکی و احساسی، پاسخ می‌دهد که به آن پاسخ «جنگ یا گریز» می‌گویند.

کافئین به سلول‌های چربی دستور می‌دهد چربی بدن را بشکنند. این چربی‌‌ها در قالب اسیدهای چرب آزاد و منبع سوخت، وارد جریان خون می‌شوند که به جز مغز، ماهیچه‌های قلبی و اسکلتی، اسیدهای چرب را ترجیح می‌دهند.

با وجود این آثار، عجیب نیست کافئین بتواند عملکرد فیزیکی را به طور میانگین ۱۲-۱۱ درصد، بالا ببرد. پس، منطقی است نیم ساعت قبل از بیرون رفتن از خانه و شروع روز کاری، یک فنجان قهوه‌ی غلیظ‌ نوش جان کنید.

 

قهوه می‌تواند خطر دیابت نوع ۲ را پایین بیاورد.

دیابت نوع 2

دیابت نوع ۲ یک بیماری بسیار جدی و شایع است که هم‌اکنون حدود ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به آن مبتلا هستند. در این نوع دیابت، بدن انسولین تولید می‌کند، اما یا میزان آن کافی نیست یا بدن نمی‌تواند از انسولین تولید شده استفاده کند. در این شرایط، قند موجود در بدن نمی‌تواند وارد سلول‌های بدن شود و در اثر تجمع آن، بدن دچار نارسایی می‌شود.

بنا به برخی دلایل، میزان ابتلا به دیابت نوع ۲ در کسانی‌ که قهوه مصرف می‌کنند، به طور چشمگیری پایین است.مطالعات نشان می‌دهد ریسک ابتلا به این بیماری در افرادی که بیشترین میزان قهوه را مصرف می‌کنند، ۲۳ تا ۵۰ درصد کمتر است و نتایج یک بررسی دیگر نیز حاکی از کاهش ۶۷ درصدی احتمال ابتلا به این بیماری است.

طبق بررسی‌های‌ گسترده‌‌ از داده‌های ۱۸ تحقیق روی مجموع ۴۵۷۹۲۲ نفر، نوشیدن روزانه یک فنجان قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۷ درصد کاهش می‌دهد.

 

قهوه می‌تواند از شما در برابر بیماری آلزایمر و زوال عقل محافظت کند.

یماری آلزایمر رایج‌ترین نوع اختلال عملکرد مغزی و دلیل عمده‌ی زوال عقل در سراسر دنیا است.

معمولا افراد بالای ۶۵ سال به این بیماری مبتلا می‌شوند. متاسفانه، هیچ درمان شناخته شده‌ای برای آلزایمر وجود ندارد. با وجود این، کارهای زیادی را می‌توان برای پیشگیری از این بیماری انجام داد از جمله، تغذیه سالم و ورزش، اما نوشیدن قهوه هم می‌تواند به طور شگفت‌آوری مؤثر باشد.

طبق تحقیقات انجام شده، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در کسانی که قهوه مصرف می‌کنند، بیش از ۶۵ درصد کمتر است.

 

قهوه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را پایین بیاورد.

پس از آلزایمر، بیماری پارکینسون دومین بیماری رایج در حیطه‌ی عملکرد مغز است. این بیماری در اثر مرگ سلول‌های ترشح‌کننده‌ی دوپامین (یک انتقال‌دهنده‌ی عصبی) به وجود می‌آید. مانند آلزایمر، برای پارکینسون هم هیچ درمان شناخته‌ شده‌ای وجود ندارد که این امر اهمیت پیشگیری از آن را دو چندان می‌کند.

طبق مطالعات انجام شده، مصرف قهوه خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را بین ۳۲ تا ۶۰ درصد کاهش می‌دهد.

در این مورد، به نظر می‌رسد خود کافئین به وجود آورنده‌ی این اثر است. بنابراین، کسانی که قهوه‌‌ی بدون کافئین مصرف می‌کنند از ریسک پارکینسون در امان نیستند.

 

به نظر می‌رسد قهوه از کبد محافظت می‌کند.

کبد عضو شگفت‌انگیزی است که صدها عملکرد مهم در بدن را انجام می‌دهد. بیماری‌های متعددی از جمله هپاتیت و کبد چرب، اساسا بر کبد تأثیر می‌گذارند. بسیاری از این بیماری‌ها منجر به حالتی در کبد می‌شوند که به آن سیروز کبدی می‌گویند. در این بیماری، کبد به دلیل عفونت مزمن، فرسوده می‌شود.

ثابت شده است که قهوه می‌تواند در برابر سیروز، از کبد محافظت کند. کسانی‌ که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه ‌می‌نوشند، ۸۰ درصد کمتر در معرض این بیماری هستند.

 

 

 قهوه ضد افسردگی و شادی‌آور است.

افسردگی یک اختلال روحی جدی است که کیفیت زندگی را تا حد زیادی پایین می‌آورد. این بیماری به طور باورنکردنی شایع است و هم اکنون حدود ۴.۱ درصد مردم امریکا دچار افسردگی شدید هستند.

طبق مطالعه‌‌ای که از سوی دانشگاه هاروارد انجام شد و در سال ۲۰۱۱ به چاپ رسید، زنانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می‌خوردند، ۲۰ درصد کمتر دچار افسردگی می‌شدند.

در مطالعه‌ی دیگری که روی ۲۰۸۴۲۴ نفر انجام شد، دریافتند کسانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می‌خوردند، ۵۳ درصد کمتر دست به خودکشی می‌زدند.

 

 

قهوه‌خورها (به احتمال زیاد ) کمتر دچار برخی از انواع سرطان می‌شوند.

سرطان یکی از شایع‌ترین دلایل مرگ در دنیا است و عامل آن، رشد کنترل نشده‌ی سلول‌ها در بدن است. قهوه، به ظاهر، مقابل انواعی از سرطان از جمله سرطان کبد و روده‌ی بزرگ، خاصیت دفاعی دارد. سرطان کبد، سومین دلیل عمده‌ی مرگ در دنیا است، در حالی که سرطان روده بزرگ در رده‌ی چهارم قرار دارد.

مطالعات نشان می‌دهد ریسک ابتلا به سرطان کبد در افرادی که قهوه مصرف می‌کنند، ۴۰ درصد پایین‌تر است.

طبق تحقیقی که بر روی ۴۸۹۷۰۶ نفر انجام شد، خطر ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ در کسانی که روزانه ۴ یا ۵ فنجان قهوه می‌خوردند، ۱۵ درصد کمتر بود.

 

 

قهوه منجر به بیماری‌های قلبی نمی‌شود و می‌تواند خطر سکته را کاهش دهد.

اغلب ادعا می‌شود کافئین می‌تواند باعث فشار خون بالا شود. این درست است، اما اثر آن اندک است (بین ۳ تا ۴ mm/Hg) و اگر آن را به طور منظم مصرف کنید، معمولا این اثر از بین می‌رود.

با وجود این، ممکن است در برخی افراد، این اثر ماندگار باشد، بنابراین اگر فشار خون بالا دارید، در مصرف قهوه احتیاط کنید.

با این وصف، مطالعات انجام شده با این افسانه که قهوه، خطر بیماری‌ قلبی را افزایش می‌دهد، مغایر است. در واقع، شواهدی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه زنانی که قهوه می‌خورند، کمتر به بیماری‌های قلبی دچار می‌شوند.

برخی تحقیقات نیز نشان می‌دهد قهوه‌خورها ۲۰ درصد کمتر دچار سکته‌ی قلبی می‌شوند.

 

 

قهوه می‌تواند سبب افزایش عمر شود.

با در نظر گرفتن اینکه قهوه احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد، منطقی به نظر می‌رسد که منجر به افزایش عمر انسان شود.

در واقع، تحقیقات مشاهده‌ایِ بسیاری حاکی از آن است که خطر مرگ در دوستداران قهوه کمتر است.

در دو مطالعه‌ی بسیار گسترده، نوشیدن قهوه به مدت ۱۸ تا ۲۴ سال، با ۲۰ درصد کاهش خطر مرگ‌ و میر در مردان و ۲۶ درصد در زنان، همراه بود.

این اثر به ویژه در مبتلایان به دیابت نوع ۲ قوی‌تر است. در یک مطالعه‌ی ۲۰ ساله روی بیماران دیابتی که قهوه می‌خوردند، مشاهده شد که میزان مرگ و میر در آنها، ۳۰ درصد کاهش یافت.

 

 

قهوه در رژیم غذایی غربی، بزرگترین منبع آنتی‌اکسیدان‌ها‌ محسوب می‌شود.

در فرهنگ غربی، برای کسانی‌ که از رژیم غذایی استاندارد پیروی می‌کنند، قهوه سالم‌ترین جنبه‌ی این رژیم محسوب می‌شود. دلیل این امر، وجود مقادیر سرشار آنتی‌اکسیدان در قهوه است. آنتی‌اکسیدان‌ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان، پیری پوست و غیره دارند. در واقع، بررسی‌ها نشان می‌دهد که اغلب مردم، بیش از میوه‌ها و سبزی‌ها، از قهوه، آنتی‌اکسیدان دریافت می‌کنند.

 

 

منایع :

https://www.caffeineinformer.com/7-good-reasons-to-drink-coffee

https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202.php

https://www.chetor.com/14146-%DB%B1%DB%B3-%D8%AE%D8%A7%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D8%AB%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D9%82%D9%87%D9%88%D9%87-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA%DB%8C/

https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-scoop-on-the-health-benefits-of-coffee-2017092512429

2 دیدگاه در “فواید قهوه

  1. مسعود پیمانفرد گفت:

    خیلی خوب بود.

  2. آیدا کمالیان گفت:

    من در مورد فواید قهوه خیلی خوندم. این کامل و خوب بود. مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *